Zakaj je BioBloom čaj tako poseben Komentirajte

Čaj je zdravilna pijača z dolgo tradicijo, ljudje smo ga že od nekdaj uporabljali za lajšanje najrazličnejših težav in obolenj. Prvi zapisi uporabe konoplje segajo vse do 4000 let pred našim štetjem, a najzgodnejša dokumentirana uporaba konopljinega čaja se vrne k kitajskemu cesarju in herbalistu Shenu Nungu (2737 pr. N. Št.), ki je tudi eden izmed prvih opisal medicinsko uporabo konoplje (Cannabis sativa L.).

BioBloom čaj iz konopljinih cvetov oz. vršičkov, je visokokakovosten in še posebej bogat vir naravnih spojin, ki so znane po svojih koristih za zdravje. Ob ustrezni pripravi z vrelo vodo (10-15 minut rahlega vretja), se učinkovito sprosti kanabidiolna kislina (CBDa), ki kot glavna spojina v čaju, nudi močne protivnetne lastnosti, brez psihoaktivnih učinkov. Močne protivnetne lastnosti kanabidiolne kisline (CBDa) prepoznavajo številni raziskovalci po svetu (Ruhaak in sod., 2011;, Takeda in sod., 2008), prav tako pa ji pripisujejo tudi antikancerogeno delovanje (Takeda in sod., 2012;, Takeda in sod., 2015). Kanabidiolna kislina v čaju prav tako tudi ugodno vpliva na zmanjšanje slabosti in bruhanja (Rock in Parker 2013; Rock in sod., 2014;, Bolognini in sod., 2013). Natančne analize dokazujejo, da v konopljinem čaju, ne pride do dekarbonizacije naravno prisotnih kislin, zato je torej konopljin čaj popolnoma brez psihotropnih spojin oz. ne povzroča občutka »zadetosti« (Wang in sod., 2016).

Naslednje pomembne glavne spojine, ki jih najdemo v čaju BioBloom, so flavonoidi. Flavonoidi so razširjeni v rastlinskem kraljestvu, predvsem v začimbah, sadju in zelenjavi. Ker naj bi igrali ključne vloge pri zaščiti organizma pred kroničnimi in starostnimi boleznimi, se obširno proučujejo zaradi številnih ugodnih lastnosti, povezanih z zdravjem. Vsesplošno, pa so flavonoidi antioksidanti, saj varujejo celice pred oksidativnim stresom in poškodbami ter delujejo protivnetno. Konopljini vršički/cvetovi se tako uvrščajo med rastline z najvišjo vsebnostjo flavonoidov in antioksidativno močjo (Srivastava, 2012).

Navedeni flavnoidi, ki se nahajajo v BioBloom konopljinem čaju, vsak po sebi nudijo raznovrstno protektivno delovanje:

Flavonoidi v BioBloom čaju Delovanje Reference
Apigenin Protivnetno, protivirusno, ščiti jetra, anti-diabetično, anti-mutageno ter preprečuje nastanek raka 18,20,30,39
Luteolin Kardiotonično (krepi srce), ščiti jetra, preprečuje debelost (zavira shranjevanje maščob), spodbuja kostno zgradbo (povečuje diferenciacijo osteoblastov) 15,37
Kvercetin Kardiotonično/kardioprotektivno, protivnetno, antialergijsko, antimutageno, preprečuje nastanek raka, ščiti jetra, od odmerka odvisno zmanjšanje krvnega tlaka, anksiolitično (preprečuje tesnobo) 3,5,7,13,24,28, 35,37
Orientin Kardioprotektivno, radioprotektivno (pri nadaljnjem obsevanju), nevrozaščitno, antidepresivno, preprečuje debelost, protivirusno, protibakterijsko, antioksidativno, proti starostno, protivnetno, vazodilatacijsko (preprečuje krčenje žil), zatira bolečino 16,38
Kemferol preprečuje nastanek raka,kardiotonično (krepi srce), protivnetno, protivirusno, protibakterijsko, antiprotozoarno (in vivo); anti-diabetično, nevroprotektivno, odpravlja debelost, zmanjša raven trigliceridov in holesterola v krvi 8,17,18
Viteksin protivnetno, preprečuje raka, spodbuja spomin, antidiabetično, kardioprotektivno, antihipertenzivno, antikonvulzivno 1,4

(*reference iz zgornje tabele so navedene na koncu članka)

Tako flavonoidi kot kanabinoidi so eni najmočnejših antioksidantov. Kombinacije različnih flavonoidov, a tudi kombinacije le teh z drugimi substancami v čaju, izkazujejo pozitivno sinergično delovanje, kjer se ugoden učinek delovanja še dodatno okrepi. Čaj verjetno vsebuje tudi druge koristne spojine, kot so polisaharidi. V poskusih na živalih so tako ugotovili tudi blago sedativno aktivnost (Pickens, 1981).

Poudariti je potrebno, da ima vsaka vrsta konoplje specifičen tako imenovani »prstni odtis« komponent, saj se kemična sestava, zlasti kanabinoidov in flavonoidov, razlikuje med samimi sortami in se spreminja tudi z rastjo, kot tudi pogoji sušenja, itd. (Fournier in sod., 2011; Aizpurua-Olaizola in sod., 2016; Elzinga in sod., 2015). Iz tega razloga je torej BioBloom čaj resnično edinstven!

Omeniti je še potrebno, da ne samo kanabinoidi, temveč tudi flavonoidi sodelujejo s številnimi receptorji endokanabinoidnega sistema. Na primer kvercetin, aktivira CB1 receptorje (Refolo in sod., 2015) in PPARg receptorje (Penumetcha in Santanam, 2012). Apigenin, orientin in kvercetin zavirajo tudi transkripcijski faktor NF-kB, ki je eden najmočnejših pro-vnetnih transkripcijskih faktorjev in je odgovoren za indukcijo proinflamatornih spojin (Anhê in sod., 2012; Omara in sod., 2010 ; Shukla, 2015; Xiao in sod., 2017), katere povzročajo vnetja. Odkar smo v 90-ih letih odkrili endokanabinoidni sistem, se ta čedalje bolj uveljavlja kot eden najpomembnejših signalnih in regulativnih sistemov organizma, saj je njegova primarna vloga ohraniti fiziološke funkcije organizma v ravnovesju.

Analizni rezultat flavonoidov v BioBloom čaju:

POVZETEK

Če povzamemo, lahko zatrdimo, da redna uporaba konopljinega čaja BioBloom, skupaj z zdravo prehrano in zdravim življenjskim slogom,  prispeva k zaščiti pred kroničnimi boleznimi in skrbi za odlično vsesplošno zdravje. Zaradi visoko kvalitetnih sestavin, katere BioBloom konopljin čaj dokazano vsebuje, je njegova raznovrstna uporaba, dobrodošla tudi v medicini. Čaj tako ugodno pomaga pri stanjih kot so:

  • Težave s spanjem
  • Anksioznost in nervoza
  • Vnetja in razne bolečine
  • Izgorelost (stresna)
  • Slabše delovanje kardiovaskularnega sistema

BioBloom čaj pa je pravzaprav vsestranski, saj nas 5 minutni jutranji prevretek odlično zbudi in napolni z energijo za začetek dneva, na drugi strani pa nas 15 minutni večerni prevretek pomiri in relaksira ter nam omogoča bolj globok in miren ter trden spanec.

*Reference:

  1. AbbasiE, Nassiri-Asl M, Sheikhi M, Shafiee M: , Effects of vitexin on scopolamine-induced memory impairment in rats. Chinese Journal of Physiology 2013;56(3): 184-189.
  2. Aizpurua-OlaizolaO, Soydaner U, Öztürk E, et al: Evolution of the Cannabinoid and Terpene Content during the Growth of Cannabis sativa Plants from Different Chemotypes. J Nat Prod. 2016 Feb 26;79(2):324-331.
  3. AnhêGF, Okamoto MM, 2012, Kinote A, et al: Quercetin decreases inflammatory response and increases insulin action in skeletal muscle of ob/ob mice and in L6 myotubes. European J Pharmacology 2012;689:285–293.
  4. AslamMS, Ahmad MS, Mamat AS: Pharmacological potential of vitexin. Indian Research J of Pharmacy and Science 2015, June; 2(2):114-122.
  5. BaghelSS, Shrivastava N, Baghel RS, et al: A review of quercetin: antioxidant and anticancer properties. World J Pharmacy and Pharmaceutical Sciences 2012;1(1):146-160.
  6. BologniniD, Rock EM, Cluny NL, et al: Cannabidiolic acid prevents vomiting in Suncus murinus and nausea-induced behaviour in rats by enhancing 5-HT1A receptor activation. Br J Pharmacol 2013 Mar;168(6):1456-70.
  7. Brito AlvesJL, Sousa V, Cavalcanti Neto MP, et al: New Insights on the Use of Dietary Polyphenols or Probiotics for the Management of Arterial Hypertension. Frontiers in Physiology 2016 October;Vol.7,Art.448, 8 pages.
  8. Calderón-MontañoJM, Burgos-Morón E, Pérez-Guerrero C, López-Lázaro M : A Review on the Dietary Flavonoid Kaempferol. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2011;11:298-344.
  9. ElzingaS, Fischedick J, Podkolinski R, Raber JC: Cannabinoids and Terpenes as Chemotaxonomic Markers in Cannabis. Nat Prod Chem Res 2015;3:181. doi:10.4172/2329-6836.1000181.
  10. FournierG, Bausset J, Maciuk A, Thouminot C, Beherec O: Influence des conditions de séchage et de conservation des échantillons de chanvre prélevés dans les cultures industrielles afin d’en déterminer réglementairement la teneur en Δ-9-THC. [The influence of drying and storage conditions on collected samples of industrial hemp crops to determine regulatory levels of Δ-9-THC; article in French]. Ann Toxicol Anal. 2011; 23(2): 101-104.
  11. KellyGS: Quercetin. Alternative Medicine Review 2011;16(2):172-194.Kumar S, Pandey AK: Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. The ScientificWorld Journal 2013; Article ID 162750, 16 pages.
  12. KumarS, Pandey AK: Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview. The ScientificWorld Journal 2013; Article ID 162750, 16 pages.
  13. Kwon SM, Kim S, Song NJ, et al : Antiadipogenic and proosteogenic effects of luteolin, a major dietary flavone, are mediated by the induction of DnaJ (Hsp40) Homolog, Subfamily B, Member 1. J Nutr Biochem. 2016 Apr;30:24-32.
  14. LamKY, Ling APK, Koh RY, et al: 2016, A Review on Medicinal Properties of Orientin. Advances in Pharmacological Sciences 2016, Article ID 4104595, 9 pages.
  15. MonteroM, Fuente S, Fonteriz RI, et al: Effects of Long-Term Feeding of the Polyphenols Resveratrol and Kaempferol in Obese Mice. PLoS ONE 2014 ;9(11): e112825. doi:10.1371/journal.pone.0112825.
  16. NamrathaV, Merugu R, Devanuri N: Natural Products with Special Reference to Pharmacological Effects of Flavonoids: A Mini Review. Int J of PharmTech Research 2015;8(6): 26-31.
  17. Nash LA, Ward WE: Tea and Bone Health: Findings from Human Studies, Potential Mechanisms, and Identification of Knowledge Gaps. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015 June 11;
  18. OmaraEA, Kama A, Alqahtania A, et al: Herbal Medicines and Nutraceuticals for Diabetic Vascular Complications: Mechanisms of Action and Bioactive Phytochemicals. Current Pharmaceutical Design 2010; 16:3776-3807.
  19. PenumetchaM, Santanam N: Nutraceuticals as Ligands of PPARγ. PPAR Research 2012; Article ID 858352, 7 pages; doi:10.1155/2012/858352.
  20. PickensJT: Sedative activity of cannabis in relation to its D-trans-tetrahydrocannabinol and cannabidiol content. Br J Pharmac. 1981;72:649-656.
  21. PolitiM, Peschel W, Wilson N, et al: Direct NMR analysis of cannabis water extracts and tinctures and semi-quantitative data on D9-THC and D9-THC-acid. Phytochemistry 2008;69:562–570.
  22. Refolo MG, D’Alessandro R, Malerba N, et al: Anti Proliferative and Pro Apoptotic Effects of Flavonoid Quercetin Are Mediated by CB1 Receptor in Human Colon Cancer Cell Lines. J Cell Physiol. 2015 Dec;230(12):2973-2980.
  23. RockEM, Limebeer CL, Navaratnam R, et al: A comparison of cannabidiolic acid with other treatments for anticipatory nausea using a rat model of contextually elicited conditioned gaping. Psychopharmacol (Berl)2014 Aug;231(16):3207-15.
  24. RockEM, Parker LA: Suppression of lithium chloride-induced conditioned gaping (a model of nausea-induced behaviour) in rats (using the taste reactivity test) with metoclopramide is enhanced by cannabidiolic acid. Pharmacol Biochem Behav. 2013 Oct;111:84-89.
  25. RuhaakLR, Felth, J., Karlsson, P.C., Rafter, J.J., Verpoorte, R., Bohlin L: Evaluation of the cyclooxygenase inhibiting effects of six major cannabinoids isolated from Cannabis sativa.  Bull. 2011; 34:774–778.
  26. SerbanMC, Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2016; Jul 12;5(7), 22 pages. pii: e002713. doi: 10.1161/JAHA.115.002713.
  27. ShenCL, Chyu MC: Tea flavonoids for bone health: from animals to humans. J Investigative Medicine 2016;64(7):1151-1157.
  28. ShuklaS, Gupta S: 2010, Apigenin: A Promising Molecule for Cancer Prevention. Pharm Res. 2010 June ; 27(6): 962–978.
  29. SrivastavaN, Chauhan AS, Sharma B: Isolation and characterization of some phytochemicals from Indian traditional plants. Biotechnology Research International Volume 2012, Article ID 549850, 8 pages; doi:10.1155/2012/549850.
  30. TakedaS, Okazaki H, Kohro-Ikeda E, et al : DNA microarray analysis of genes in highly metastatic 4T1E/M3 murine breast cancer cells following exposure to cannabidiolic acid. Fundamental Toxicological Sciences 2015;2(2):89-94.
  31. TakedaS, Okajima S, Miyoshi H, et al: Cannabidiolic acid, a major cannabinoid in fiber-type cannabis, is an inhibitor of MDA-MB-231 breast cancer cell migration. Toxicology Letters 2012 Nov 15;214(3):314-319.
  32. TakedaS, Misawa K, Yamamoto I, Kazuhito WatanabeK: Cannabidiolic Acid as a Selective Cyclooxygenase-2 Inhibitory Component in Cannabis. Drug Metabolism and Disposition 2008;36(9):1917-1921.
  33. Valavanidis A, Vlachogianni T: Plant Polyphenols. Recent Advances in Epidemiological Research and Other Studies on Cancer Prevention. In: Studies in Natural Products Chemistry, Bioactive Natural Products, Vol. 39, Chap.8, pp.269-295. Ed. Atta-Ur-Rahman FRS; Elsevier Science, Amsterdam 2013.
  34. Wang M, Wang YH, Avula B, et al: Decarboxylation Study of Acidic Cannabinoids: A Novel Approach Using Ultra-High-Performance Supercritical Fluid Chromatography/Photodiode Array-Mass Spectrometry. Cannabis and Cannabinoid Research 2016;1(1), 10 pages; DOI: 10.1089/can.2016.0020.
  35. Weiskirchen R: Hepatoprotective and Anti-fibrotic Agents: It’sTime to Take the Next Step. Frontiers in Pharmacology 2015; 6: 303; 40 pages.
  36. Xiao Q, Qu Z, Zhao Y, et al: Orientin Ameliorates LPS-Induced Inflammatory Responses through the Inhibitory of the NF-kB Pathway and NLRP3 Inflammasome. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2017, Article ID 2495496, 8 pages.
  37. Zhang W, Qiao H, Lv Y, et al: Apigenin Inhibits Enterovirus-71 Infection by Disrupting Viral RNA Association with trans-Acting Factors. PLoS ONE 2014;9(10): e110429. doi:10.1371/journal.pone.0110429.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.