Vse o terpenih Komentirajte

Za veliko ljudi, je beseda »terpen« nekaj novega, vendar pa zaradi številnih novih raziskav, temu ne bo več dolgo tako. Od kar sta znanost in tehnologija poskrbela za boljše razumevanje konoplje, začenjamo odkrivati, da je v marihuani dosti več, kot pa le vsebnost kanabinoidov (THC, CBD). In ena takih snovi so terpeni.

Terpeni so med najbolj pomembnimi organskimi spojinami, prisotnimi na zemlji in njihova uporaba je zelo raznolika. Skoraj vse rastline proizvajajo terpene ali terpenoide, v takšni ali drugačni obliki in konoplja jih proizvaja ogromno.

Čeprav imajo terpeni veliko bioloških funkcij, pa je njihova najbolj prepoznavna, zmožnost izražanja intenzivnih arom in okusov. So osnova za cvetne, sadne ter začinjene dišave v rastlinah in cvetju. Aromatični terpeni v konoplji so lahko ekstremno ostri, zaradi česar je konoplja vsekakor dobro prepoznavna rastlina. Zato ni čudno, da nekatere sorte konoplje, nosijo imena kot »skunk« oz. dihur, »cheese« ali sir ali pa »Grapefruit« oz. ananas.

Dodatno, je konoplja izredno kreativna pri združevanju teh terpenov, da ustvari nove arome. Veliko rastlin, kot npr. vrtnice, dišijo večinoma podobno, konoplja pa ima sposobnost, da proizvede neverjetno raznolike arome, od sadnih, cvetnih, do močnih, zemeljskih in kemičnih. Vse te unikatne in raznolike arome pa so sestavljene iz različnih kombinacij fascinantnih molekul – terpenov.
V konoplji je zaenkrat bilo odkritih več kot 200 različnih terpenov, vendar se jih le nekaj nahaja v količinah, vrednih omembe.

Lahko bi rekli, da so terpeni konoplji dali tudi evolucijsko prednost, saj oster vonj nekaterih terpenskih olj odganja insekte kot tudi pašne živali, druga olja pa zopet ščitijo rastlino pred nastankom raznih gliv.

Kaj so terpeni – osnove
Terpeni so izredno velika vrsta organskih spojih. Združeni z terpenoidi, ki so zelo podobni terpenom in so odgovorni za veliko podobnih bioloških funkcij, predstavljajo največji posamični razred, naravno pojavljajočih se molekul.

Tako terpeni kot terpenoidi so tudi zelo podobni kanabinoidom. V bistvu so kanabinoidi, včasih tudi navedeni kot »terpenofenolna« spojina. Dodatno, obstaja specifičen del rasline konoplje, ki je odgovoren tako za nastanek kanabinoidov kot terpenov – trihomi. Zato bi naj rastline, ki proizvajajo več trihomov, navadno vsebovale tudi veliko kanabinoidov in tepenov.

(Sliki prikazujeta približan posnetek trihomov na konoplji, v katerihih se nahajajo tudi terpeni in terpenoidi)

Terpeni in Terpenoidi – kemično
Terpeni imajo osnovno molekularno strukturo, ki je vedno zmnožek osnovnega molekularnega gradnika, kot v celotnem rastlinskem svetu. Ta gradbeni element je izopren, s strukturo C5H8 – kar pomeni pet atomov ogljika in osem atomov vodika na molekulo. Glede na število enot izoprena, terpene delimo monoterpene – sestavljeni iz 2 enot izprena, seskviterpeni – sestavljeni iz 3 enot izoprena, ter še nekaj ostalih skupin, z več enotami izoprena.

Medtem ko so terpeni enostavni ogljikovodiki, lahko terpenoidi v svojih molekulah, vsebujejo še kisik, fosfor ali ostale, druge atome, vseeno pa so še vedno sestavljeni po istem principu, ponavljajoče se enote Izoprena.

Pomembnost terpenov, razen prijetnega vonja
Terpeni in terpenoidi so veliko več, kot pa le privlačne arome. Številne znanstvene študije izkazujejo raznoliki medicinski, biološki, kot tudi industrijski potencial.

Seveda sta industriji, ki terpene trenutno uporabljata največ, parfumska ter proizvajalci živilskih arom. Zaradi svoje sposobnosti topljenja maščob in olj, so terpeni primerni tudi kot čistilno sredstvo. Uporabni so tudi kot pesticid, kar je vsekakor smiselno, glede na to, da je ena njihovih glavnih funkcij pri rastlini, zaščita pred škodljivci.

Vendar pa je zdravilni potencial terpenov tisto, kar jim je prineslo prepoznavnost. Terpeni lahko imajo antibakterijske, protivnetne, antianksionze, protibolečinske ter pomirjevalne učinke ter celo delujejo proti raku. Dodatno, v kombinaciji z kanabinoidi (CBD,THC…), pa pride do t.i. sinergičnega učinka in se lahko njihovo delovanje še zelo poveča.

Terpeni in “Entourage« oz. sinergični učinek
Kot lahko vidimo, imajo terpeni različne zdravstvene vrednosti. Kar je še bolj vznemirljivo, je možnost sinergičnega delovanja med kanabinoidi in terpeni, z namenom povečanja učinka.  Podjetja, kot je Eybna, izraelsko start-up podjetje, specializirano za terpene v konoplji, intenzivno proučujejo te interakcije in kaj bi lahko pomenile za sodobno medicino.

Desetletja so bile medicinske raziskave konoplje, vezane le na najbolj pogosta kanabinoida, THC in CBD. Končno je ozaveščanje o pomembnosti te unikatne skupine spojin, začelo zasedati svoje mesto tudi v industriji.

Izvlečki konoplje običajno vsebujejo THC ter CBD in več kot 400 elementov v sledovih. In mnoge od teh spojih, delujejo sinergično, kar pomeni, da v sinergiji delujejo bolje, kot bi same. To znanstveniki imenujejo t.i. »entourage« ali sinergični učinek, ki še poveča terapevtski učinek posamezne spojine, tako da je zdravilni učinek celotne rastline, večji od vsote posameznih delov.

»Ko danes vstopite v t.i. »dispensary« oz. lekarno marihuane v Koloradu v Kaliforniji in pogledate oznake različnih vrst konoplje, boste zraven navedenih vsebnosti kanabinoidov (THC,CBD) najverjetneje videli tudi odstotek oz. vsebnost, glavnih 3-4 terpenov. Kar je sprva odlično, vendar je za tem še mnogo drugega« pojasnjuje Nadav Eyal, soustanovitelj  in direktor podjetja Eybna Technologies – enega izraelskih prvih start-up na področju medicinske konoplje. Podjetje Eybna, skupaj z vodilnimi izraelskimi akademiki, proučuje terpene in njihove učinke ter se posveča razvoju rešitev na bazi terpenov.

Prevladujočo predpostavko, da je določena sestava terpenov, v specifični konoplji, glavni faktor pri določanju učinka na človeško telo, so pojasnil vodilni znanstveniki, veterani na področju medicinskih raziskav že leta nazaj: Dr. Lumir Hanuš je že v sedemdesetih pisal o kemični sestavi terpenov v konoplji. Kasneje, leta 2010, je Dr. Ethan Russo objavil svoje ugotovitve, o možnih farmakoloških aktivnostih kanabinoidov in terpenov. Na žalost, te objave oz. ugotovitve niso bile deležne veliko pozornosti, vse do pred kratkim. Vso to znanje, je bilo dovolj, da se je podjetje Eybna odločilo fokusirat razvoj na terpene in tako so zelo hitro, uspeli implementirati tehnologijo terpenov, v potrošne izdelke.

Nove raziskave, prinašajo nova odkitja, zato si poglejmo nekaj zanimivih interakciji, odkritih do sedaj, ki vam bodo sigurno zanimive.

Mircen & THC
Terpern mircen je zelo prisoten v številnih sortah konoplje, vrst Indica – nižje, kompaktne sorte, s širokimi listi, ki izvirajo iz gorskih pobočih Afganistana, Pakistana in iz nekaterih delov, sosednjih držav. Desetletja smo bili prepričani, da je višja vrednost CBD-ja, ki ga te vrste konoplje vsebujejo, razlog za njihov legendarni »couch-lock« oz. sedativni efekt.

Vendar pa se je izkazalo, da je tisto, kar imajo te vrste konoplje skupnega, Mircen in ne CBD. Tale monoterpen vpliva na THC, da proizvede učinek, povsem drugačnemu, kot je živahen, stimulativen učinek, ki ga povzroča čisti THC. Kako iz zakaj pride do te interakcije, zaenkrat ni točno poznano. Vendar več informacij imamo o terpenih, bolj odkrivamo, da imajo terpeni zelo presenetljive učinke na naš endokanabinoidni sistem.

Kariofilen je v bistvu kanabinoid!
Beta-kariofilen je naslednji pomemben terpen, je seskviterpen, in je prisoten v številnih vrstah konoplje. Zelo poznano je dejstvo, da ob stiku z zrakom, proizvaja spojino imenovano kariofilenov oksid, katero zaznavajo psi za odkrivanje drog.

Znanstveniku sedaj tudi vedo, da kariofilen, vpliva neposredno na CB2 receptor, enega glavnih endokanabinoidnih receptorjev. CB2 receptorji imajo pomembno vlogo regulacije našega imunskega in gastrointestinalnega sistema ter tudi pomaga regulirati razpoloženje, spanje in ostale osnovne procese.  Znansteniki so danes tudi mnenja, da med ostalih, lahko ima kariofilen, globoke učinke na anksioznost ter depresijo.

Ker znanstveniki vsak dan odkrivajo nove ugotovitve, smo lahko prepričani, da bomo v prihodnje odkrili še trenutno nepoznane interakcije med terpeni, kanabinoidi ter signalnim sistemom človeškega telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.